Magisk uge 15 2013

Er det virkelig nødvendigt?

De sidste par uger har der været fokus på os danskere, og hvor meget medicin vi tager. Der har været flere programmer på DR´s kanaler både om smertestillende og antidepressive piller.

Dette er noget jeg ved rigtig meget om, eller i hvert fald har stor erfaring på egen krop. Jeg synes det er meget vigtigt, at der kommer mere fokus på emnet, for som de viste i et af programmerne, de unge på gymnasierne tager ofte smertestillende piller. Nogle gange tager de dem for smerter og andre gange for at slappe af. Jeg mener, at der skal meget mere fokus på, hvor farligt det kan være, at tage så meget smertestillende og hvad bivirkningerne kan være på sigt.

Da jeg var 10 år fik jeg hjernerystelse, og efter det har jeg haft enormt meget hovedpine og da jeg er 18 år får jeg konstateret kronisk hovedpine/migræne på Glostrup sygehus hovedpineklinik. Dette har jo medført et kæmpe forbrug af smertestillende lige fra kodimagnyler til morfin. Der hvor den onde cirkel kommer ind er, at smertestillende piller giver hovedpine, så jo flere piller jo mere hovedpine får man. Dette tror jeg ikke de unge er opmærksomme på i dag, de sluger pillerne, og tænker ikke mere over det. Men jeg kan love jer, at det er svært at komme ud af et overforbrug af smertestillende medicin. Jeg kæmper stadig HVER dag for ikke at tage for meget medicin, og jeg ved godt, at jeg har mere hovedpine end de fleste mennesker. Men det jeg synes er så trist er, at det er blevet så almindeligt at tage smertestillende. På længere sigt kan du få sværere ved at huske, din koncentrations evne bliver dårligere og hovedpinen bliver værre. Derfor mærk efter når I mærker hovedpine eller andre smerter, kan I drikke et glas vand, gå en tur eller lægge jer lidt og vil det hjælpe. Jeg snakker ud af min egen erfaring, og medicins hovedpine er ikke sjov, i svære tilfælde bliver man indlagt for udtrapning.

er det.

Angående de antipressive piller har jeg fået dem af flere omgange i mit liv og af forskellige årsager. Jeg fik min første depression som 18 årig efter diagnosen kronisk hovedpine. Det kunne jeg slet ikke overskue, jeg følte ikke der var noget at leve for, at få at vide at du har smerter resten af livet slog mig ud. Efter noget tid på antidepressiver havde jeg lyst til at give op, (dette har jeg fået genfortalt jeg husker INTET), jeg ringer til min familie og siger jeg ikke vil leve mere, de kommer selvfølgelig med det samme og hjælper og støtter mig i den enormt svære periode.

Dette er et godt eksempel på hvad antidepressiver kan gøre ved din hjerne. Jeg har altid tænkt, jeg må have fortrængt dette, fordi det var for svært at håndtere, men som de viste i programmet om antidepressiver forleden dag, så kan pillerne påvirke din hjerne til f.eks at begå selvmord eller begå forfærdelige handlinger, men det er pillerne der har taget over i din hjerne ? jeg synes det er MEGET skræmmende og uhyggeligt. Det jeg vil sige med alt dette er nok, at jeg synes man skal tænke sig rigtig godt om, og nogle gange lige sove på tingene før man springer ud i antidepressiver.  Jeg ved også at antidepressiver f.eks bliver brugt mod hovedpine, det har jeg også selv fået dem for.

Jeg kunne skrive og skrive om disse emner, men jeg er bare glad for der kommer fokus på det, og husk I er ikke alene der er altid en der har det ligesom dig. ?

Skriv en kommentar

 • Torben Hestvang

  Hej Juliane,
  Her til morgen synes jeg, at jeg hørte et indslag i radionyhederne, om en læge, som Sundhedsstyrelsen allerede havde frataget sin lægeautorisation. Alligevel havde han udskrevet antipsykotisk medicin til en patient, som led af depression. Så vidt jeg har kunnet læse mig til, kan noget antipsykotisk medicin bruges mod depression, men det “normale” er, at det bliver brugt mod psykoser og manier. En ting er her, at der måske er sket en overmedicinering, noget helt andet er, at lægen på trods af sin frataget autorisation udskriver medicin af så kraftig karakter. Jeg begriber ikke, hvordan en læge kan være så kold og kynisk og uden dårlig samvittighed overhovedet.
  Knus Torben

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • julianeaxen

   Kære Torben!
   Det er rigtig trist, at sådan noget kan forekomme, og igen går det ud over patienten, det er så trist.
   Knus Juliane

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det ligger også meget i tråd med de anmeldelser af overmedicinering fra Glostrup psykiatri. Lægerne er simplthen for hurtige til at fylde på en og man er konstant på vej ind i et middel samtidig med at man trapper ud af et andet, al den ustabilitet gør at selvmordstankerne øges osv. Mange tager også medicinen for at komme af med depressionen, men medicinen tager symptomerne, men efterlader den primære årsag. Mange lærer ikkeat håndter deres følelser fordi lægerne har så svært ved at smide dem ud. Alt de lærer er at de kan komme tilbage hvis det går galt igen. Der er elvfølgelige de gode kontaktpersoner som faktisk lærer en hvordan men generelt er man bare til opbevaring indtil medicinen slår ind.
  Du har evigt ret i at folk virkelig burde tænke sig om inden de tager piller

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • julianeaxen

   Kære Anna!
   Du har fuldstændig ret, vi skal have mere fokus på hvad det reelle problemer er. Det er så vigtigt at finde årsagen og ikke bare medicinere. Jeg tror problemet er at vi ofte lægger os op ad lægerne, de må jo have ret, de ved hvad de snakker om. Det er da først de senere år jeg selv er blevet opmærksom på problmet, så derfor er det så vigtigt at det når ud i de danske hjem!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Torben Hestvang

  Hej Juliane. Dit blogindlæg rører mig dybt. Det er tydeligt at mærke, at du her skriver om noget, som virkelig ligger dig meget på sinde. Jeg har desværre kun fået set et par enkelte programmer, som tog fat i emnet (”Operation X – Omsorg med piller og klarsyn” og ”U-TURN med Chris MacDonald”). Desuden så jeg lige indledningen af en diskussion i TV-Avisen. Så vidt jeg ved, er salget af smertestillende og antidepressive tabletter steget voldsomt de seneste år, så noget må der være galt. Sandsynligvis en kombination af den livsstil vi nu fører og en “springen over hegnet, hvor det er lavest”-løsninger, når der skal stilles en diagnose. Rent faktisk var jeg selv ved at hoppe i med begge ben i går morges, inden jeg kørte på arbejde. Jeg havde hovedpine og tænkte, at jeg da lige kunne tage et par piller for at afhjælpe det. Men så tænkte jeg: ”For fanden, som lungetransplanteret får jeg i forvejen rigeligt med piller, så var det reelt nødvendigt med to piller mere”. Jeg proppede de to pamoler i lommen, og der lå de stadig, da jeg gik i seng om aftenen, og hovedet havde haft det fint. Så jeg kan klart følge dig i, at man lige slår koldt vandt i blodet før man fylder sig med medicin, som kroppen måske slet ikke har brug for. Det risikerer nemt at blive en mild form for narkotikum. Jeg kom til at tænke på, at man siger, at hvis et barn slår sig og begynder at græde, så er det i situationen et godt tegn. Hvis barnet derimod er stille, så er det alvorligt. Samme reaktion burde vi måske som voksne tænke lidt over, hvis vi kommer til skade på den ene eller anden måde.

  Under Operation X-programmet sad jeg og kom i tanke om en opgave, som jeg skrev, da jeg gik på Handelsgymnasiet, hvilket vel og mærke er over 20 år siden. Opgaven kaldte jeg ”Splitter gal / helt normal” og tog bl.a. udgangspunkt i Ken Keseys roman ”Gøgereden” og brugen af det hvide snit. Mange patienter, der fik foretaget indgrebet, blev ligeglade og afstumpede. Det synes jeg i uhyggelig grad minder om den virkning, som mange patienter og pårørende fortalte om, at deres medicinering havde. Jeg ved selvfølgelig godt, at det er sat på spidsen, at sammenligne en fysisk operation i hjernen med en medicinsk behandling. Min pointe er blot, at vi også bruger vores sunde fornuft inden, vi propper os med den ene eller anden form for medicin, som vores krop rent faktisk ikke har brug for. Vi skal passe på vores kroppe…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Juliane Axen

   Kære Torben!
   Tak for din besked! Og sejt du holdt igen med pillerne, jeg synes også altid man lige skal vente lidt, og se om det ikke bliver bedre. Jeg fik desværre ikke set Operation X, men er rigtig glad for alle de programmer, artikler osv. der sætter fokus på dette problem. Det er netop noget RIGTIG mange mennesker lever med, men som der ikke rigtig bliver snakket om.
   Knus Juliane

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Magisk uge 15 2013